Emlékezés - Nekrológok

Szeretett Barátunk, drága Gáspár!

Néhány nappal Vízkereszt ünnepe után elhoztál Bennünket arra a vidékre, amelynek neve hallatán, ahogy vallottad, gyorsabban vert a szíved. Hazaérkeztél az égi hazába és hazaérkeztél földi hazádba is, a számodra oly drága szüleid közelébe, akik a kezedet fogva elvezettek az írástudás rögös útjaira, elindítottak és elengedtek küldetésed csillagösvényére.
Mi, budakeszi barátaid, ismerőseid, keresztény testvéreid sokszor hálát adtunk Érted a Teremtőnek, megköszönve, hogy hallgattál arra a több évtizeddel ezelőtti belső ösztönzésre, mely Mártival együtt elvezetett Téged Budakeszire. Tiszteltünk, mint a hajlíthatatlan gerincű, bátor költőt, hamar megszerettünk Téged, az embert és lelked szülötteit, a büszke és gyönyörű szabadrabokat, verseidet. Köszönjük, hogy éveken át együtt dolgozhattunk az egyházközség képviselőtestületében, a Széchenyi Baráti Körben. Köszönöm, hogy elhoztad gyermekeidet, legdrágább kincseidet a Prohászka Gimnáziumba és ránk bíztad őket. Az évek során sok száz ünnepi és köznapi szentmisén láttunk imádkozni, könyörögtünk Veled együtt és melletted Istenhez szeretteinkért, hazánkért, aggódtunk közös jövőnkért. A szellemi közösségnél is erősebb kötelék, keresztény hitünk és a soha meg nem haló remény kötött és köt össze továbbra is bennünket.
Ezért földet hoztunk Neked nyolcszáz éves templomunk mellől. Egy maréknyi Budakeszit és vele, benne szívünk egy darabját.

Drága Gazsi, aki megteremtett Téged hazánk gazdagodására, aki tehetséget adott Neked a magyarság szolgálatára, aki megváltott, hogy, méltó lehess az örökkévalóságra, aki testi, lelki erőt adott Neked a hosszú szenvedés elviselésére és felajánlására, adja meg Neked a színről-színre látás kegyelmét, hogy találkozhass azzal ami, és Aki a legfontosabb volt földi életedben az élő és egyetlen Igazsággal.
Drága Gáspár, egyik szép költeményedben a betlehemi királyok első harmadának nevezted magad. Megígérjük Neked, hogy szívünkben örökre megőrizzük és gyermekeinknek továbbadjuk verseid aranyát. Isten Veled!

Elhangzott a nagytilaji temetőben 2007. január 16-án.


Kőrösiné Merkl Hilda
Magyar Katolikus Rádió Honlapja, 2007. 01. 17.


< vissza