Nagy Gáspár labdarúgó emléktorna

A Nagy Gáspár Labdarúgó Emléktorna (egyszerűbben: Gazsi Kupa) létrehozását a Nagy Gáspár költővel együtt focizó barátok határozták el 2008 tavaszán. Résztvevőnek olyan települések és intézmények csapatait hívták meg, melyekhez Nagy Gáspár munkássága, illetve életének valamely szakasza kapcsolódott. A vándorserleget a költő utolsó munkahelye, a Magyar Katolikus Rádió ajánlotta fel. Az első tornát Mészner Antal (Budakeszi Öregfiúk), Orosz István (Budakeszi Öregfiúk) és Rátkai Balázs (Katolikus Rádió), szervezték. A torna fővédnökének Nagy Áront, Nagy Gáspár fiát kérték fel. A tornát minden évben egy olyan szombati délelőttön szervezik, amely közel esik a költő születésnapjához, május negyedikéhez. Az első három helyezett csapat mellett oklevéllel szokták jutalmazni a gólkirályt, a legjobb kapust és olykor a torna legidősebb játékosát is. Az oklevél Orosz István munkája.

2019
04.27

XII. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Pannonhalma, az arborétum sportpályája

Rendező: Pannonhalma, Bencés Gimnázium 

Résztvevők: Budakeszi I. Budakeszi II., Vasvár, Gazsifalva (Bérbaltavár-Nagytilaj), Áron és barátai, Pannonhalma Öregdiákok I. (Ph 2011A), Pannonhalma Öregdiákok II.  (Ph2006A)

1: Vasvár  2: Budakeszi I., 3: Gazsifalva

Legjobb kapus: Orosz Márton (Budakeszi I.)

A 2019-es focikupa Pannonhalmán

Valaki Fentről nagyon figyelt minket a 12. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna-becenevén Gazsi-kupa- pannonhalmi megrendezésekor. Az éjszakai szélviharos-zivataros fenyegetés után ideális labdarúgó időben, Albin atya gimnáziumi igazgató kedves köszöntését és hivatalos megnyitóját követően 7 csapat, Budakeszi I. Budakeszi II., Va(z)svár, Gazsifalva (Bérbaltavár-Nagytilaj), (Nagy) Áron és barátai, Pannonhalma Öregdiák csapatai (Ph 2011A, Ph2006A), két pályán, két csoportban küzdött – becsülettel- a vándorkupáért. Összességében több mint 100 fő volt jelen a tornán.

Az arborétumban lévő, márciusban felszentelt, kiváló zöld gyepes pályán harcosan barátságos mérkőzések zajlottak, profi játékvezetés mellett. A bencés atyák (Albin, Ambrus, Elréd) a drukkerekkel és a pihenő játékosokkal beszélgetve, anekdotázva mutatták be milyen az igazi bencés vendégszeretet.

A tornát idén is a vasváriak profi játékosokból álló csapata nyerte. Budakeszi I (2.) és Gazsifalva (3.) előtt. A díjakat Elréd atya adta át. Vasvár meghívta a jelenlévő csapatokat a 2020-as Gazsi-kupára.

A finom babgulyás, pogácsa, alma összeállítású ebédet a gimnázium ebédlőjében fogyasztottuk el és – a helyhez méltón – pannonhalmi Miseborral és saját „termésű” Vis vitalis (életerő) ásványvízzel öblítettük le.

Elréd és Odó atya profi, élményekkel fűszerezett idegenvezetésével kulturális programként mintegy 50 fő megnézhette Pannonhalma nevezetességeit. Úgy láttuk mindenki maradandó élménnyel/gondolatokkal, lelkesen tért haza. Gazsi, a tőle megszokott igazságossággal, minden csapatnak egy fővel növelte a létszámát!

Gergelyi Ferenc (Ph 1967)

2018
05.12

XI. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Budakeszi Sporttelep

Rendező: Pannonhalmi Bencés Gimnázium öregfiúk 

Résztvevők: Vasvár, Áron és barátai, Gazsifalva, Petőfi Irodalmi Múzeum, Budakeszi, Pannonhalma

1: Vasvár  2: Pannonhalma  3: Áron és barátai

A legjobb játékos: Tausz János (Vasvár)

Legjobb kapus: Péter Tamás (Vasvár)

Gólkirály: Bednarik János (Áron és barátai)

Legidősebb játékos: a 70 éves Kaposi László (Budakeszi)

2017
05.06

X. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Nagytilaj, focipálya

Rendező: Gazsifalva

Résztvevők: Vasvár, Áron és barátai, Pannonhalma, Magyar Katolikus Rádió, Budakeszi, Gazsifalva (Nagytilaj és Bérbaltavár közös csapata)

1: Gazsifalva, 2: Vasvár, 3: Áron és barátai. 3: Pannonhalma

Gólkirály: Vass Péter (Gazsifalva)

Legjobb játékos: Csepregi Márton (Áron és barátai)

Legjobb kapus: Smolczer Róbert (Vasvár)

2016
05.21

IX. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Vasvár Sporttelep

Rendező: Vasvár

Résztvevők: Gazsifalva, Magyar Katolikus Rádió, Budakeszi, Pannonhalmi Öregfiúk, NGóóólKK (a Nagy Gáspár Kulturális Központ csapata), Áron és Barátai, Hitel (vegyes csapat), Vasvár

1: Vasvár 2: Pannonhalmi Öregfiúk, 3: Gazsifalva

2015
05.09

VIII. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Budakeszi Sporttelep

Rendező: Magyar Katolikus Rádió

Résztvevők: Gazsifalva, Vasvár, Pannonhalma, Hitel Folyóirat, Áron és Barátai, Magyar Katolikus Rádió, Új Ember,  Budakeszi I., Budakeszi II.,

1: Vasvár  2: Budakeszi II.,  3: Hitel folyóirat

A torna legjobb játékosa: Andrasek Zsolt

Legjobb kapus: Orosz Márton

Fair play díj: Új Ember

2014
05.24

VII. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Budakeszi Sporttelep

Rendező: Budakeszi Öregfiúk

Résztvevők: Vasvár, Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj) Pannonhalma 1, Pannonhalma 2, Katolikus Rádió, Csűrd (Áron és barátai), Budakeszi I, Budakeszi II.

1: Magyar Katolikus Rádió  2: Vasvár

2013
05.04

VI. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Nagytilaj, focipálya.

Rendező: Gazsifalva (Nagytilaj és Bérbaltavár közös csapata)

Résztvevők: Vasvár, Budakeszi, Hitel, Magyar Katolikus Rádió, Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata)

1: Vasvár, 2: Gazsifalva

2012
04.30

V. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Vasvár Sporttelep.

Rendező: Vasvár

Résztvevők: Gazsifalva, Szombathely, Budakeszi I., Budakeszi II., Pannonhalma, Magyar Katolikus Rádió, Hitel folyóirat, Vasvár

1: Gazsifalva

2011
05.07

IV. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Nagytilaj, focipálya

Rendező: Gazsifalva (Nagytilaj és Bérbaltavár közös csapata),

játékvezető: Szakolczay Lajos irodalomtörténész

Résztvevők: Budakeszi I., Budakeszi II., Hitel folyóirat, Pannonhalma, Vasvár, Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata)

1: Budakeszi II., 2: Gazsifalva

Gólkirály: Andrasek Zsolt

2010
05.08

III. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Budakeszi Sporttelep

Rendező: Budakeszi Öregfiúk

Résztvevők: Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata), Pannonhalma, Magyar Katolikus Rádió, Kecskemét (a Forrás folyóirat és a Rajzfilmstúdió közös csapata), Budakeszi I., Budakeszi II.

1: Gazsifalva, 2: Budakeszi II. (a döntő büntetőrúgásokkal dőlt el)

Gólkirály: Andrasek Zsolt

Gazsi a pályán

Mintha önmaga sem hitte volna, hogy költő, nem akarta hozni formáját a lírikusról a romantikából itt feledett képnek. Semmilyen értelemben nem volt kócos, szelíd félmosolya egész személyiségét meghatározta. Szemüvege az irónia villanó tükre, a túlfűtött lelkiállapot lázrózsáit nem hordta orcáján, széles gesztusai nem voltak, zakói, kihajtott ingnyaka, pólói paródiája volt a kishivatalnok környezetbe belesimuló magatartásának. Fedett hangját sem a lírához elengedhetetlen áhítat fogta vissza, köznapi közvetlenségét csak erősítette beszédének soha el nem hagyott vasi hangzókat rejtő lágysága.
A verset sem akarta elemelni a földtől, inkább morzsolta a sorokat, egy-egy keményebb darabot a maga töredezettségében tartott meg, mert tudatosan bontotta a túlságosan is kézenfekvő, magától értődő formát. A vers elsősorban beszéd volt a számára, akár dalszerű alakban is, mintha mindig arra szánta volna, hogy újra kelljen olvasni, még egyszer meg kelljen kísérelni a leírt, kinyomtatott gondolatok meghódítását, s hogy soha ne legyen teljes a szépségben való feloldódás, de maradjon bennünk a vers után valami a termékeny nyugtalanságból. Ez a költészet úgy vár a sorára, hogy nélkülözhetetlensége és ekképpen maradandósága is bele van kódolva az általa csendes megátalkodottsággal sorolt (a hatalom által elhazudott) történelmi tényekbe. Ez a költői póztalanság, ez a finom töredezettség, ez a nyelvi játékossággal is oldott lelkiállapot még a mítikus magasságban lebegő, biblikus eredetű történeteket, ha úgy tetszik Istent is testillatú közelségbe hozta az emberhez, eredendően természetessé érlelte a lírát, elfogadhatóvá tette az elfogadhatatlant, az örökléthez úgy látszik mégiscsak nélkülözhetetlen elmúlást is.

Ha Gazsi sántikálva vágott neki egy-egy kezdődő hétnek, akkor az előtte való hétvége nem a verslábakról, hanem a Budakeszi pályán is föllelhető „aranylábú fiúkról” szólt. Gazsit nem is kellett kérdezni, mondta magától, hogy: csak egy kis izomhúzódás, focizás közben szereztem, nem is értem, az én koromban miért nem tudom már abbahagyni.

Hát, barátaim! Egészen biztosak lehetünk benne, hogy Ő azon a minden nap frissen fölfestett égi pályán is a felé tartó labdát figyeli.

Hajrá Gazsi! Csak a játékra figyelj!

(Antall István)

2009
05.09

II. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Budakeszi Sporttelep.

Rendező: Budakeszi Öregfiúk.

Megnyitó beszéd: Antall István kulturális újságíró, szerkesztő-riporter

Résztvevők: Magyar Katolikus Rádió, Írók-költők, Pannonhalma I., Pannonhalma II., Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata), Kecskemét (a Forrás folyóirat és a Rajzfilmstúdió közös csapata), Budakeszi I., Budakeszi II.

1. Budakeszi II., 2: Gazsifalva

Gólkirály: Rátkai Balázs

A fociból és az írásból nem öregedhet ki az ember. A játék abbahagyhatatlan, legyen szó versről, avagy a rúgható bőrről. Aki éjszaka a papír fölé hajol, nappal jóleső fáradtsággal hunyorog a világba, de mert a magyar poétika hagyománya a szavakkal való halálosan komoly játék, így nem térhet ki az illető a gyepen való megmérettetéstől sem.

Nagy Gáspár köznapi beszédben is jól forgó finom iróniája, szelíd humora, karikírozó képessége, a groteszk fordulatokhoz való érzéke jól működött a pályán is. A versláb nem bicegett, de egy-egy hétvégi megmérettetés után az izmok, az inak, a csontok tiltakoztak. A bevált cselekről mégis érdemes volt beszélni. Mert Nagy Gáspár játékosnak, gondolkodónak, írónak is nagy volt. Sporttársnak, barátnak pedig fájdalmasan nélkülözhetetlen.

(Antall István)

2008
05.10

I. Nagy Gáspár Labdarúgó Torna

Helyszín: Budakeszi Sporttelep

Rendezők: Budakeszi Öregfiúk, Magyar Katolikus Rádió

Megnyitó beszéd: Tagai István, Budakeszi polgármestere

Résztvevők: Pannonhalmi Ifjak, Pannonhalmi Öregfiúk, Írószövetség, Budakeszi Ifjak, Budakeszi Öregfiúk, Magyar Katolikus Rádió

1: Budakeszi Ifjak. 2: Budakeszi Öregfiúk.

Gólkirály: Orosz István (Budakeszi Öregfiúk)